De geschiedenis van de kermis gaat terug tot de middeleeuwen. Steden lieten rond bepaalde data markten toe waar vrije handel was toegestaan. De kerken vierden hun kerkwijding (de dag waarop de kerk werd ingewijd) met een Heilige Mis (de kerk-mis). Uit beiden ontstonden kermissen: momenten van vertier voor de inwoners van stad en dorp, waar vrijhandel was toegestaan en speciale waren werden aangeboden en kunsten werden vertoond.
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1.400 kermissen gehouden. Het totaal aantal bezoekers van alle kermissen in ons land is lastig in te schatten, omdat het allemaal openbaar toegankelijke evenementen zijn en tellen moeilijk is. De telling die gemaakt is gaat uit van rond de 9 miljoen bezoekers voor alle kermissen in een jaar.
Kermis staat vanaf 2022 op de Nederlandse Inventaris Immaterieel Erfgoed. De bijschrijving vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst tijdens de kermis van Weert.
De kermisgemeenschap is vertegenwoordigd in de Stichting Kermiserfgoed, die de kermisexploitanten en andere betrokkenen ondersteunen bij de uitvoering van het zogenaamde borgingsplan. Voor meer informatie: www.kermiserfgoed.nl