Kermis Nu
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1.400 kermissen gehouden. Het totaal aantal bezoekers van alle kermissen in ons land is lastig in te schatten, omdat het allemaal openbaar toegankelijke evenementen zijn en tellen moeilijk is. De telling die gemaakt is gaat uit van rond de 9 miljoen bezoekers voor alle kermissen in een jaar.
De kermisgrootte varieert van heel groot (zoals in Tilburg) tot heel klein, zoals in kleine dorpen. Soms is daar alleen een schiettent en een zweefmolen te vinden.
Kermisfamilies reizen rond, en hebben daarom een mobiele woning: een zogenaamde salonwagen. Voor de kinderen van de kermisexploitanten is er de Stichting Rijdende School. Deze zorgt voor het onderwijs aan ongeveer 200 kermiskinderen in de leeftijd van 4-13 jaar. Dat gebeurt met speciale rijdende leslokalen en digitaal onderwijs.
Een aalmoezenier zorgt voor het religieuze welzijn van de kermismens en symboliseert de oude band van kermis met de kerk onder andere door de kermismissen in de botsautootjes. Homepage – KSCC is de website met alle informatie over het pastoraat van de binnenvaart, de kermis en het circus.
De Vrouwenbond voor Kermisexploitanten komt voort uit het gezamenlijk belang van de vrouw als factor binnen het kermisbedrijf en is een specifieke belangenvereniging voor de kermis met een sociaal karakter. De Vrouwenbond telt ongeveer 60 leden. Meer informatie bij Fransina Sipkema via info@sipkema.info

Nederland telt een aantal bedrijven die toeleveren aan de kermis, zowel in ons land als daarbuiten. Ons land is marktleider op het gebied van de bouw van reuzenraderen. Zowel Mondialrides (www.mondialrides.com) als Lamberink (https://www.reuzenrad.nl/nl/) produceren transportabele reuzenraderen. KMG in Neede (https://www.kmg.nl/)ontwikkelt en bouwt kleinere en grotere makkelijk te transporteren vermaakzaken.
Naast bouwers van attracties doen kermisondernemers jaarlijks investeringen op het gebied van kassa- en woonwagenbouw, decoratie en verlichting, geluid en stroomvoorziening. Pluchegroothandels, zoetwaren en bakwarenfabrieken behoren tot enkele voor de kermis essentiële bedrijven. Deze gespecialiseerde ondernemingen vormen met elkaar een belangrijk netwerk van toeleveranciers voor de kermisbranche.
Duurzaamheid speelt bij de kermisbranche een belangrijke rol. Met de toepassing van ledverlichting is een enorme besparing gerealiseerd op energiekosten. Daarnaast wordt ge-experimenteerd met nieuwe duurzame technieken, waarbij elektrisch rijden onder meer vanwege het specifieke karakter van de kermistransporten nog niet tot de mogelijkheden behoort.